Q & A

Via deze weg willen wij u hartelijk bedanken voor uw aanwezigheid op de voorstelling van de MetaPV projectresultaten. Dankzij jullie werd het een groot succes!

Klik op de onderstaande link om de presentatie te bekijken!

MetaPV Projectresultaten

 

INFO

SMA presentatie MetaPV presentatie Dispatch Infrax Transportation

Het MetaPV project

MetaPV is een Europees demonstratieproject om de mogelijkheden van zonne-energie aan te tonen in het ondersteunen van het elektriciteitsnetwerk. Het project is gestart in 2009 en zal duren tot 2014. Na afloop van het project blijven de zonneinstallaties uiteraard operationeel.

Technische doeleinden

Infrax heeft dit project geïnitieerd om aan te tonen hoeveel meer installaties voor zonne-energie kunnen aangesloten worden op haar netten door de zogenaamde slimme omvormers te gebruiken. De omvormer is een soort tussenstation dat de gelijkstroom uit het zonnepaneel omzet naar wisselstroom conform met het elektriciteitsnet. In geval van overbelasting van het net kan zo'n slimme omvormer zich aanpassen en vermijden dat de installatie afschakelt. Dit gebeurt in eerste instantie door wat men noemt een fazeverschuiving tussen stroom en spanning en zonder vermindering van de opbrengst. Pas als laatste optie wordt de productie gelimiteerd. Een klassieke installatie schakelt in dit soort gevallen volledig af. Infrax wenst op deze manier de nodige investeringen voor bijkomende kabels te beperken tot een minimum en de distributiekosten voor alle netgebruikers laag te houden.

VRAGEN EN ANTWOORDEN

De volgende lijst van vragen en antwoorden geeft verder toelichting in verband met de voortgang van het project en zal regelmatig worden geupdated.
(laatste update 30/11/2012)

Waarom werden de omvormers vervangen?

In het oorspronkelijke projectplan van MetaPV was voorzien dat de omvormers van SMA vanaf augustus 2011 beschikbaar zouden zijn. De Vlaamse regering besliste om de waarde van groene-stroomcertificaten vervroegd af te bouwen, nl. vanaf 1 juli 2011 in plaats van 1 januari 2012. De MetaPV projectplanning kwam daardoor sterk onder druk te staan. Om aan alle projectdeelnemers het oorspronkelijke geplande subsidieniveau van 330€ te verzekeren, heeft het MetaPV consortium al het mogelijke gedaan om uw installatie voor de nieuwe deadline van 1 juli 2010 geïnstalleerd en gekeurd te krijgen. Het gevolg was dat we niet onmiddellijk de definitieve, slimme omvormers konden installeren en dat de communicatie en monitoring apparatuur, op dat moment ook nog niet geplaatst kon worden.

Heb ik er nadeel van dat ik tot nu nog geen slimme omvormer had?

Neen, de installatie werkt inmiddels als een klassieke zonne-energieinstallatie.

Wat verandert er van het moment dat ik een slimme omvormer heb?

Voor de groenestroomcertificaten, de garantie en de rendabiliteit van de installatie verandert niets. De slimme omvormer zal echter anders reageren in geval van overspanningen: onder normale omstandigheden ziet u geen verschil. Als u omvormer vroeger soms afschakelde dan zal dit in de toekomst minder kunnen gebeuren.

Hoe kan ik na het plaatsen van de communicatie en monitoring apparatuur mijn installatie opvolgen?

Op internet via de Sunny Portal van SMA, de online handleiding kan u op onderstaande link terugvinden.
 
Sunny Portal handleiding

Hoe kan ik de “gemiddelde-opbrengstcurve” activeren in mijn grafieken?

Hieronder kan u de verschillende stappen terugvinden om de gemiddelde opbrengst curve in uw grafieken te activeren.

Stap 1:
In uw Portal site, ga naar ‘Jaarvergelijking’ 

Stap 2:
Scroll een stukje omlaag en druk op ‘Maandverdeling Instellen’ 

Stap 3: Er opent zich een pagina waarop u de specifieke jaaropbrengst van de installatie kunt ingeven (deze hangt af van uw oriëntatie en hellingshoek en kan worden aangeleverd door de installateur)  
Stap 4: Geef ook de lengtegraad en breedtegraad van uw locatie in (deze kunt u via internet vinden op www.gpscoordinaten.nl, vink de checkbox "ga naar locatie" aan en vul het adres van uw locatie in)
Stap 5: Druk op opslaan en vervolgens op ‘Maandverdeling voorstellen’
Stap 6: Druk op opslaan en klaar!
 
Nu ziet u bij de grafieken van ‘Energie en Vermogen’ op de tabs ‘Maand’ en ‘Jaar’ in het grijs de verwachte gemiddelden, en in het blauw de werkelijke waarden.

Door de installatie van de slimme omvormer staat mijn Sunny Beam terug op nul?

Het is belangrijk om de Sunny Beam te plaatsen in een omgeving waar zonnestralen het toestel kunnen bereiken. Indien het probleem nog steeds niet verholpen is, gelieve de service lijn van SMA te contacteren om het aanmeldingsproces van de Sunny Beam opnieuw te doorlopen. Hieronder alvast het telefoonnummer;
 
SMA service lijn: +32 15 28 67 30
De ervaren medewerkers van onze Service Line zijn u van maandag tot vrijdag van 9:00 tot 12:00 en van 13:00 tot 17:00 graag van dienst.
 
SMA Service Lijn

Wat betekent het verdere verloop van het project voor mij als deelnemer?

Na de installatie van de slimme omvormers begint de eigenlijke demonstratie waarbij verschillende algoritmes getest worden om de uitschakeling van deze slimme omvormers bij eventuele spanningsproblemen te vermijden. Overigens kan iedere deelnemer voortaan zijn productie volgen via het monitoring systeem, het zogenaamde Sunny Portal van SMA. Via regelmatige posts op deze website zullen we meer info over de demonstratie en de vorderingen van ons project met jullie delen

closing

Contacteer ons

We willen jullie als deelnemers alvast van harte bedanken voor de medewerking aan dit project.
Heeft u verdere vragen, neem dan gerust contact op vie het aanvraagformulier hieronder of via e-mail naar info@metapv.eu.

closing